Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2008

Καραμουρατ

Λαιπόν... καθόμαν που λέτε ένα ωραίο (όχι και τόσο... μουντό ήταν το διαολεμένο) βραδυνό στον καναπέ μου, στο ενοικιαζόμενο διαμέρισμά μου (διαμέρισμα δηλαδή ο Θεός να το έκανε και η φαντασία μου ίσως) στο Σέφιλντ (πριν καμια 5ετία και κάτι ακόμα) και έκανα ζάπινγκ στα 5 κανάλια (!!!!! Ναι, 5 ελεύθερα κανάλια έχουν μόνο εκεί) γιατί βαριόμαν. Τεσπα... εκεί που φτάνω στο 3ο και πατάω το + στο τελεκοντρόλιο για να πάει στο τσάνελ 4 (ναι το 4ο λεγόταν τσάνελ 4 και το 5ο.... καλά το μαντέψατε τσάνελ 5, είχαμε και το Μπι Μπι Σι 1 και το Μπι Μπι Σι 2... Είδες δημιουργικότητα και φαντασία οι Εγγλέζοι... μόνο το 3ο είχε ό,τι να ναι όνομα για να σε μπερδευει... Άη τι βι - θα περίμενε κανείς να να κανάλι της εκκλησίας για αγίους και τέτοια, αλλά μπα...) .... ε.... ναι... πάω που λες στο τσάνελ φορ, και πετυχαίνω τα όπενινγκ κρέντιτς μιας ταινίας κουρκικής... (το τσάνελ φορ είναι το κανάλι που έβαζε τις περισσότερες ταινίες και τις ψαγμενιές)... "φτου γ@@@το..." σκέφτηκα καθώς ήθελα να δω καμια ταινία της προκοπής. Για καλή μου τύχη το αφήνω προς στιγμήν στο κανάλι αυτό και σηκώνομαι να πάω να πάρω να πιω κάτι από το ψυγείο.

Οπως φτάνω στο ψυγείο που λέτε και αρπάζω μια Τέσκοζ πορτοκαλάντα, με την άκρη του ματιού μου βλέπω στην τηλεόραση ένα αλόκοτο θέαμα. Βλέπω έναν τυπά, ξανθό, παλικάρι ολκής, ντυμένο ωσάν τον Ρομπέν των Δασών στις ταινίες του 40 και του 50, (όχι στα πράσινα όμως, αλλά με κολάν και τα λοιπά...) να ξιφομαχεί με 5 άλλους κακούς (είχαν το οφίσιαλ βίλεν ντύσιμο αυτών των ταινιών) με ένα φλερ λες και έβλεπες τον Έρολ Φλίν στα φόρτε του, και ξάφνου να πετάει! (εντάξει... δεν πέταξε κανονικά, αλλά σε στυλ τιγρηδράκου πέταγμα... ή μάλλον έκανε ένα άλμα καμια 15αριά μέτρων... τη μια ήταν κάτω και την άλλη απάν' σε μια σκεπή...)

Ώπα... λέω... κάτι γίνεται έδω... Για να μην τα πολυλογώ, κάθισα και είδα όλη την υπόλοιπη ταινία.

Δεν γνωρίζω αν το πόστερ αυτό είναι από την συγκεκριμένη ταινία που είδα (καθώς υπάρχουν πολλές ταινίες με τον ήρωα Καραμουράτ) αλλά πιστέψτε με λίγη σημασία έχει.

Ήταν μια απόλαυση... Από τα πιο ατόφια κάλτ θεάματα που έχω δει. Η ταινία είχε όλα τα κλισέ των δυτικών "ιπποτικών" ταινιών, αλλά προσαρμοσμένα στα κουρκικά δεδομένα και αντιλήψεις. Η συγκεκριμένη ταινία κιόλας είχε να κάνει με το Βυζάντιο.

Έδειχνε που λέτε την αυλή του αυτοκράτορα του Βυζαντίου. Ο Αυτοκράτορας ήταν ένας γέρος, ψηλό-ανήμπορος αλλά και αφελής τυπάκος, ο οποίος είχε 2-3 συμβούλους που ήταν πραγματικά φίδια! Οι τύποι δηλαδή προσπαθούσαν τόσο πολύ να το δείξουν αυτό που οι ερμηνείες τους είναι απολαυστικά αστείες. Μιλάμε για φίδια κολωβά. Η κόρη όμως του αυτοκράτορα ήταν μια καλή, αγαθή και όμορφη κοπέλα, την οποία αγαπούσε ο καλός, ευγενής, αλλά αυστηρός σουλτάνος. Ο Καραμουράτ ήταν το πρωτοπαλίκαρο του σουλτάνου.

Η ταινία έχει μπόλικη δράση με απολαυστικές σκηνές μαχών και έναν Καραμουράτ να τα βάζει με 15 και μετά να ύπταται σε στέγες σπιτιών και άλλα τέτοια παλαβά... Πολύ πολύ γέλιο.

Το ωραίο της υπόθεσης είναι ότι η ταινία τελειώνει και με την πτώση της Πόλης. Δείχνει τους στρατιώτες του σουλτάνου να ανεβαίνουν σκάλες (ναι κυριολεκτικά σκάλες χτησμένες από την εξωτερική - !!!!- πλευρά των τοιχών... δεν τις χτήσαν οι κουρκοι τις σκάλες... ήταν μέρος των τοιχών προφανώς για εύκολη πρόσβαση...) και να ρίχνουν στρατιώτες κάτω από τις σκάλες, μέχρι να φτάσουν στη κορφή και να καταλάβουν τα τοίχη! Και μετά φυσικά είχε τη σκηνή που μπαίνει ο Σουλτάνος καβάλα στο άλογο στην πόλη και οι κάτοικοι των υποδέχονταν με λουλούδια σαν ήρωα, αφού είχε διώξει τα φίδια που λέγαμε πριν που ταλαιπωρούσαν το κοσμάκη...

Το εκπληκτικό ήταν ότι μου έδειξε το πως τα βλέπουν τα πράγματα από την απέναντι όχθη. Και δεν είναι αυτοί άνθρωποι φανατισμένοι και ότι να ναι, είναι οι μπροστάρηδες της αντίστοιχης "ποπ-αρτ" της κουρκίας. Ήταν οι άνθρωποι που γράφαν τα κόμικς εκεί, που βλέπανε προφανώς κάθε είδους δυτικής ταινίας με ήρωες που είχε γυριστεί. Κι όμως και αυτοί τα βλέπανε έτσι τα πράγματα... Τώρα θα μου πείτε και εμείς τον Κεμάλ τον μαθαίνουμε ώς βάρβαρο και γω δεν ξέρω τι άλλο κουρκο (άρα = κατακτητής) που ευθύνεται για την καταστροφή και τον θάνατο πολλών δικών μας κατά τη διάρκεια της Μικρασιατικής καταστροφής... Η μονόπλευρη αντιμετώπιση των ιστορικών γεγονότων είναι δεδομένη σε κάθε πλευρά του πλανήτη... απλά ορισμένες φορές μου φαίνεται πολύ αστείο το πόσο διαφορετικά βλέπουν 2 άνθρωποι τα λεγόμενα "γεγονότα".

Τέσπα... ξέφυγα τελείως... Ο Cuneyt Arkin (ο Καραμουράτ) έγινε από τους πιο γνωστούς (αν όχι ο πιο γνωστός) ηθοποιούς στην κουρκία παίζοντας σε κάθε ταινία δράσης που μπορεί να βάλει το κεφάλι του ανθρώπου! Έπαιξε τον Έρολ Φλίν της κουρκίας, τον Τσάρλς Μπρόνσον, τον Κλίντ Ίστγουντ, τον Κρίστοφερ Ριβς, τον Τσακ Νόρις και πολλούς άλλους σε διαμάντια του κουρκικού Κινηματογράφου!! Πάρτε μερικά ποστεράκια να καταλάβετε περι τίνος πρόκειται...

Δεν υπάρχουν σχόλια: